Dlaczego warto wdrożyć do diety nasiona wiesiołka?
Wpływ ziół na zdrowie i samopoczucie człowieka jest ogólnie określany jako zbawienny. Zioła stosowane są jako suplementy, a także leki, spora ich ilość również pełni rolę przypraw. W kuchniach dawnych nie wyobrażano sobie dań bez dodatku ziół, a od jakiegoś czasu trend ten pojawia się i w czsach współczesnych. Czym jest wiesiołek i jakie korzyści przynosi spożywanie jego nasion?
Wiesiołek – co to za roślina?
Wiesiołek jest nazwą zbiorczą dla wielu gatunków roślin, przy czym wszystkie pochodzą z obu Ameryk. Do Europy rośliny zostały zawleczone, a obecnie są uprawiane. Wiesiołek wykorzystywany leczniczo i kulinarnie to Semen Oenotherae biennis, a w zastosowaniu kulinarnym wykorzystywane są nie tylko nasiona wiesiołka dwuletniego. Spożywać można młode pędy i liście oraz strąki, czy korzenie, a nawet kwiaty należy je tylko ugotować. Cenny olej wiesiołkowy uzyskiwany jest natomiast wyłącznie z nasion.
Działanie nasion wiesiołka
Nasion wiesiołka można używać do wzbogacania potraw o pieprzny smak, jednocześnie wspomagając procesy trawienne. Można go dodać do wypieków, jogurtów, serów i sałatek, czy posypywać nasionami kanapki. Oprócz tego wiesiołek:
- obniża poziom cholesterolu we krwi, a także cukru przy cukrzycy;
- znacznie obniża reakcje alergiczne;
- działa wzmacniająco;
- reguluje miesiączkowanie oraz obniża objawy menopauzy.
Olej z nasion wiesiołka można stosować zarówno wewnętrznie, jak i zewnętrznie. Olej wiesiołkowy dodawany jest z powodzeniem do kremów przeciwalergicznych, czy przeciwzmarszczkowych, wzmacnia także włosy oraz paznokcie.