Majonez wegański – sos bezpieczny dla wegan

Majonez jest pikantnym, kremowym dressingiem często używanym jako przyprawa. Wiele osób używa go na kanapkach i w sałatkach, aby nadać im dodatkowy smak. Jest jednak jeden problem: Tradycyjny majonez nie jest wegański. Do produkcji zwykłego majonezu używa się jajek, co oznacza, że nie jest on bezpieczny dla wegan i osób z alergią na jajka. Na szczęście, obecnie dostępnych jest wiele odmian wegańskiego majonezu, które pomijają jajka, ale zachowują pyszny smak i kremową konsystencję. Ten artykuł wyjaśnia, czym jest ten produkt i dlaczego jest dobry.

Czym charakteryzuje się majonez wegański? Jakie składniki posiada?

Wegański majonez to produkt spożywczy zazwyczaj wytwarzany na bazie soi, oleju roślinnego lub innych olejów roślinnych, białego octu i soku z cytryny. Dostępny jest w wersji zwykłej i o obniżonej zawartości tłuszczu. Chociaż można go kupić w większości sklepów spożywczych, można go również przygotować w domu, używając podstawowych składników.

Wegański majonez jest zazwyczaj wytwarzany poprzez przerobienie soi na pastę. Pasta jest następnie emulgowana z wodą i olejem, aby stworzyć emulsję. Komercyjni producenci często używają maszyn do tworzenia emulsji; jednak można to zrobić ręcznie przy użyciu ubijaczki do jajek lub trzepaczki.

Przyprawa bez składników pochodzenia zwierzęcego

Wegański majonez nazywany jest również veganaise. Wiele marek wegańskiego majonezu dodaje również syrop kukurydziany i stabilizatory, takie jak guma guar. Niektóre firmy robią wegański majonez z aquafabą – skrobiowym płynem pochodzącym z gotowanej ciecierzycy – zamiast oleju sojowego lub oliwy z oliwek. Aquafaba jest bogata w białko i może naśladować teksturę jaj w przepisach takich jak beza.

Na dzień dzisiejszy nie jest to powszechne jedzenie więc jego dostępność jest dość niska, jednak znaleźć można i oferty online: https://fitorsweet.pl/dania-i-dodatki/dodatki-do-dan/sosy-ketchupy-majonezy-musztardy/majonezy-musztardy-sos-tatarski dzięki którym rynek na majonez wegański jest uzupełniony.

Comments are closed.