Mąka pszenna razowa – jak ją stosować?

Mąka pszenna razowa jest o wiele bardziej korzystna dla zdrowia niż mąka biała. Można z niej przyrządzić wiele smacznych potraw i wypieków. Trzeba tylko pamiętać o kilku prostych zasadach. 

Zarówno mąka pszenna razowa jak i biała powstają z ziarna pszenicy. Mąka razowa jest jednak w mniejszym stopniu oczyszczona, dzięki czemu zawiera więcej składników mineralnych (fosfor, żelazo, cynk), a także błonnika, białka i witamin z grupy B. Warto mieć ją w swojej kuchni, by samodzielnie piec chleb razowy i bułki oraz dodawać ją do placków czy naleśników. 

Wypieki z mąki razowej

mąka pszenna razowa

Podczas kulinarnych eksperymentów należy pamiętać, że mąka pszenna razowa nie powinna być użyta jako jedyna mąka w danej potrawie. Powinno się do niej dodać nawet niewielką ilość mąki białej, dzięki której wypieki są miękkie, puszyste i mniej się kruszą. Mąka razowa bardziej chłonie płyn, dlatego do ciasta na chleb pełnoziarnisty trzeba dodać większą ilość wody.  

Przykładowy przepis na chleb z dodatkiem mąki razowej zawiera następujące składniki:

  • 200 g mąki pszennej razowej (typ 2000)
  • 200 g mąki pszennej jasnej (typ 450)
  • 300 ml wody
  • 15 g świeżych drożdży
  • 1 łyżeczka soli
  • 2 łyżki oleju

Ilość mąki razowej można zmieniać zależnie od preferencji. Jeśli ktoś nie jest przyzwyczajony do smaku pełnoziarnistego pieczywa, może na początek dodać 300 g mąki jasnej i 100 g ciemnej. Z kolei osoba lubiąca smak chleba razowego może śmiało użyć tylko 100 g mąki białej i 300 g ciemnej. 

Pełnoziarniste placki

Powyższe zasady odnoszą się nie tylko do wypieku chleba. Mąka pszenna razowa z fitorsweet.pl świetnie sprawdzi się również w takich potrawach jak naleśniki, placki, kopytka, kluski leniwe czy gofry. Tu również można eksperymentować z proporcjami, jednak najsmaczniejsze będą potrawy zawierające nie więcej niż 50% mąki razowej. Dotyczy to szczególnie naleśników i klusek, które pod wpływem mąki razowej mogą stać się zbyt twarde. Z kolei plackom raczej nie zaszkodzi większa ilość ciemnej mąki, zwłaszcza jeśli będą zawierały owoce i zostaną usmażone na sporej ilości tłuszczu.

Przykładowy przepis na placki: 

  • 100 g mąki pszennej razowej
  • 100 g mąki pszennej jasnej
  • 1 jajo
  • 1 jabłko starce na tarce
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 150 ml mleka

Wszystkie składniki dokładnie wymieszać, placki smażyć na rozgrzanej patelni na złoty kolor.

Comments are closed.